Zdravstveno vzgojni center Radeče

IZBOLJŠAJTE SVOJE ZDRAVJE IN SE ODZOVITE NA POVABILO

Ljudje neizmerno cenimo svoje zdravje. Največkrat ga postavimo na najvišjo točko v svojem življenju. Zdravo življenje je glaven spreminjajoči proces, ki zahteva od posameznika, da k njem pristopi celostno. Temelj našega zdravja je dobro počutje tako telesno, čustveno, razumsko, duhovno in socialno.  Zdrav način življenja, si oblikuje človek vsak sam, res pa je da naj vplivajo različni dejavniki.

Dovolite, da vam ponudimo podporo pri ohranjanju in krepitvi zdravja ter spreminjanju nezdravih življenjskih navad. V Zdravstvenem-vzgojnem centru Radeče izvajamo Programe svetovanja za zdravje. Izvajamo skupinske delavnice in individualna svetovanja, kjer boste seznanjeni s strokovnimi informacijami, veščinami in podporo za dolgotrajno spremembo življenjskih navad, katere vas bodo pripeljale do boljšega počutja in zdravja. Do obiska delavnic ste upravičeni iz pravic obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Program svetovanja za zdravje obsega 4 temeljne – kratke delavnice in 8 poglobljenih delavnic oz. individualnih svetovanj:

 

Temeljne/ kratke delavnice:

-       ZDRAV ŽIVLJENJSKI SLOG: eno 120 min skupinsko srečanje - v delavnici boste pridobili informacije o pomenu zdravega življenjskega sloga, kot so zdrava prehrana, telesna dejavnost, nekajenje, opuščanje tveganega/škodljivega pitja alkohola obvladovanje stresa. Vse te informacije vam bodo v pomoč za ohranjanje in krepitev zdravja ter preprečevanje nastanka kroničnih bolezni.

-       ALI SEM FIT ?: eno skupinsko srečanje – pridobili boste informacije o vaši telesni pripravljenosti, tako, da boste opravili enega od naštetih preizkusov : preizkus hoje na 2 km, 6 minutni test hoje, 2 minutni test stopanja na mestu.

-       DEJAVNIKI TVEGANJA (ZVIŠAN KRVNI TLAK, MAŠČOBE V KRVI, KRVNI SLADKOR): eno skupinsko srečanje s trajanjem 90 min in kratko 5 min individualno svetovanje za vsakega udeleženca po končanem skupinskem delu - na delavnici pridobite informacije o bioloških dejavnikih tveganja in o njihovem vplivu na nastanek kroničnih bolezni, katere so prav tako povezane z življenjskim slogom.

-       TEHNIKE SPROŠČANJA: eno skupinsko srečanje, ki traja 90 min - delavnica ponuja spoznavanje osnovnih značilnosti sproščanja in preizkus različnih tehnik sproščanja, katere boste lahko izvajali v vsakdanjem življenju.

 

Poglobljene/dolge delavnice in individualna svetovanja

 

Svetovalnica za zdrav življenjski slog:

-    ZDRAVO JEM: štiri 90 min srečanja ter 2 individualni svetovanji – v delavnici pridobite najpomembnejše informacije o zdravi prehrani in veščine za postopno uvajanje sprememb v vaše prehranjevalne navade, pri tem pa vam nudimo podporo in pomoč.

-      GIBAM SE: 14 srečanj v skupini, ki trajajo od 60 do 120 min,  2 individualni svetovanji – pod strokovnim vodstvom boste pridobili poglobljeno oceno vaše telesne pripravljenosti, ter postopno pridobivali po programu povečano količino telesne dejavnosti, katera vas bo pripeljala do samostojne izvajanje telesne vadbe glede na vaše napredke in izmerjene meritve na delavnici.

-        ZDRAVO HUJŠAM: 15 srečanj s trajanjem od 90 do 120 min in individualna svetovanja – prejmete strokovno podporo in pomoč pri zdravem hujšanju, osvajanju znanja in veščin za spreminjanje prehranskih in gibalnih navad.  3 motivacijska srečanja se izvedejo po 3. mesecih, po 6 mesecih in po 12 mesecih od zadnjega srečanja.

 

Svetovalnica za duševno zdravje:

-       PODPORA PRI SPOPRIJEMANJU Z DEPRESIJO: 4 tedenska srečanja v skupini po 90 min in eno 15 minutno individualno svetovanje – Predstavljene bodo osnovne značilnosti depresije, vzroke zanjo in kako se spoprijemati z depresijo in tako izboljšati svoje počutje.

-       PODPORA PRI SPOPRIJEMANJU S TESNOBO: 4 tedenska srečanja v skupini po 90 min in eno 15 minutno individualno svetovanje – v okviru delavnice se spoznajo osnovne značilnosti tesnobe (anksioznosti), vzroke zanjo, ter kakšen je njen potek in način zdravljenja.

-          SPOPRIJEMANJE S STRESOM: 4 tedenska srečanja v skupini po 90 min – predstavljanje bodo osnovne značilnosti doživljanja stresa, vzroke zanj ter načine njegovega obvladovanja. Naučili se boste veščin, s katerimi si boste lahko pomagali obvladovati stres in izboljšali svoje počutje.

 

Svetovalnica za tvegana vedenja:

-       SKUPINSKO SVETOVANJE ZA OPUŠČANJE KAJENJA: 6 tedensko srečanje, ki traja po 90 min - strokovno voden program opuščanja kajenja. Udeleženci bodo seznanjeni o  ključnih  informacijah, strokovno podporo in pomoč pri opuščanju kajenja. Skupina je lahko odlična podpora in motivacija pri opuščanju kajenja.

-       INDIVIDUALNO SVETOVANJE ZA OPUŠČANJE KAJENJA: 6 individualnih srečanj - strokovno voden program opuščanja kajenja.  Udeleženci bodo seznanjeni o  ključnih  informacijah, strokovno podporo in pomoč pri opuščanju kajenja. Individualno svetovanje je namenjeno tistim osebam, ki jim ne ustreza skupinsko svetovanje.

 

Posamezni programi bodo potekali v zdravstvenemu domu Radeče in boste o njih seznanjeni sproti, prav tako pa je izvajanje po dogovoru mogoč tudi v lokalni skupnosti.

Vse zainteresirane vabimo, da nas kontaktirate na karmen.crljenkovic@zd-radece.si  ali nas pokličete na telefon 064-259-622.

Radi bi vas vzpodbudili, da se odločite za spremembo - za boljši jutri!

 Karmen Crljenković, dipl.m.s

SVITOVA KONTAKTNA TOČKA                                    

 

Na Svitovi kontaktni točki lahko vsak dobi osnovne informacije o Programu Svit in raku na debelem črevesu in danki. Zdravstveni delavci nudijo pomoč pri vključevanju v Program Svit in izvedbi posameznih korakov Programa. Program Svit lahko marsikomu reši življenje, mnogim pa prihrani veliko trpljenja, ki ga povzroči zahrbtna bolezen. Zaradi pravočasne odstranitve polipov v debelem črevesu in danki bo vsako leto v Sloveniji vsaj 300 obolelih za to obliko raka manj.

 Vsi, ki bi želeli izvedeti več o zgodnjem odkrivanju predrakavih in rakavih sprememb na debelem črevesju, lahko pokličejo na Svitovo kontaktno točko v ZD Radeče, vsak ponedeljek od 12. do 14. ure v prostoru Referenčne ambulante. 

 

Kontaktna oseba: Karmen Crljenković, dipl. m. s., karmen.crljenkovic@zd-radece.si, tel.: 064 259 623.

 

TOP